Aan de website van de Belastingdienst kan je ongeveer afleiden wat er in hun stijlboek moet staan. Streng maar rechtvaardig moet het wezen. De burger wordt beleefd toegesproken, maar uiteindelijk moet hij wel gewoon betalen. En anders komen de inspecteurs je halen.

Zo moet het misschien ook wel. Ook al komt het op mij wat onprettig over, belastingen zijn inderdaad nooit grappig. Ze zijn consequent met de bekende slogan van dat ze het niet leuker kunnen maken.

Maar makkelijker wel, het betalen moet wel soepel kunnen gaan. En zo begint een ingewikkelde dans met aan de ene kant de gemiddelde burger en aan de andere kant de vreselijk complexe belastingwetgeving.

Lang geleden, toen de Tekstelaar nog niet bestond en ik mijn eerste stappen als zzp-er zette, kwam voor het eerst de Belastingdienst op mijn pad. Bij het invullen van mijn aangifte snapte ik meer niet dan wel, dus pakte ik de telefoon. Maar de belastingpersoon die mij te woord stond kwam niet verder dan: “U moet maar een belastingadviseur raadplegen. Wij zijn er niet voor advies.” Klinkt logisch, totdat je bedenkt:

Het volk draagt een deel van zijn inkomsten af voor het algemeen belang. De overheid heeft vervolgens de regels om dat geld te innen zó moeilijk gemaakt, dat je iemand moet betalen om je belasting af te kunnen dragen. Nou kun je de adviseur vast aftrekken van de belasting, maar het geld ben je wel kwijt.

Op de site van de belastingdienst doen ze hun best. Maar het valt niet mee om van belastingtaal gewone taal te maken. Daarom staat er bijvoorbeeld in de kop ‘Onderneming stoppen’ maar in de tekst ‘onderneming staken’ en wordt er bij ‘kleinschaligheidsinvesteringsaftrek’ niet uitgelegd waarom écht kleine investeringen dan weer niet mogen worden afgetrokken.

Van mij mogen ze alle subsidies, aftrekken en toeslagen afschaffen. De boxen, forfaits en maatregelen mogen ook wel weg. Dat scheelt een hoop verwerkings- en advieskosten. Of je moet kunnen kiezen: geen gedoe of wel gedoe. Ik meld me alvast aan voor optie 1. Werkloze belastingadviseurs krijgen een basisinkomen.