Eerst de doelgroep bepalen. Dat geldt voor alle teksten, maar voor juridische teksten in het bijzonder. Net als bij medische teksten is er een groot verschil in teksten voor leken en die voor professionals. De eerste groep is bijvoorbeeld totaal niet gediend met Latijnse termen, terwijl die voor vakmensen juist snel duidelijkheid kunnen geven.
De Tekstelaar helpt advocaten met teksten om meer bekendheid te genereren en hun expertise onder de aandacht te brengen.
Als een advocatenkantoor of andere juridische dienstverlener het aantal bezoekers op zijn website wil verhogen, kan het handig zijn om een serie explainers te maken over rechtssituaties. Bijvoorbeeld over echtscheidingen of erfenissen.
Een andere optie is juridisch nieuws. De Tekstelaar kan zelfstandig of samen met de klant ontwikkelingen op het vakgebied bijhouden en een artikel daarover schrijven.
Als gepromoveerd jurist maak ik ook graag diepgravender teksten waarvoor onderzoek nodig is, bijvoorbeeld een commentaar op een gerechtelijke uitspraak of een stuk over een complex juridisch fenomeen. Daarin kan ik op verschillende niveaus van intensiteit met de klant samenwerken. Ik kan bijvoorbeeld het uitzoekwerk doen en een opzet maken, waarna de klant zijn persoonlijke touch aanbrengt. Teksten over complexe onderwerpen hebben een hogere toegevoegde waarde, waarmee de klant zich kan onderscheiden van zijn of haar vakgenoten.